Bunq Review

In deze Bunq review leer je alles wat je moet weten over Bunq. Het is natuurlijk wel heel interessant om te weten wat er allemaal mogelijk is met deze aanbieder. Een rekening openen bij de bank of the free zoals ze zichzelf noemen geeft jou als consument natuurlijk veel meer mogelijkheden. Het is alleen wel belangrijk om precies te weten hoe alles in elkaar steekt.

Wat is Bunq bijvoorbeeld precies? Hoeveel kost het? Hoe zijn de ervaringen van gebruikers die er nu al mee werken? Wat zijn de voordelen? Wat zijn de nadelen. Het is goed te begrijpen dat je eerst antwoorden op deze vragen wilt. Wanneer je deze Bunq review helemaal doorneemt, dan weet je alles precies en kan je direct een goede keuze malen. Lees onze review dus helemaal en wees direct volledig op de hoogte.

Wat is Bunq

De eerste vraag die je natuurlijk hebt is: wat is Bunq? In de eerste plaats is Bunq een bank. Deze bestaat sinds 2012. De bank is niet opgericht door de traditionele partijen uit het bankwezen. Het is namelijk opgericht door een IT-ondernemer. Dit verklaart ook direct waarom bijvoorbeeld zoveel via de app wordt gedaan. Dit is echter natuurlijk niet het belangrijkste. Wat vooral belangrijk is om te weten is dat je hier een bankrekening op maat kunt openen. Zo kan je bij Bunq bank een rekening openen op eigen naam. Je kunt ook voor zakelijke opties kiezen. Het is ook goed om te weten dat het bedrijf sinds 2015 officieel een bankvergunning heeft.

Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten wat je precies met elke rekening kunt doen. Het is vooral zo dat je bij deze Nederlandse bank elke rekening voor een ander doel kan inzetten. In deze Bunq review zal niet op alle rekeningen afzonderlijk worden ingegaan. Omdat het er 25 in totaal zijn, zou dat iets te veel van het goede zijn. Wel wordt het verschil tussen Bunq zakelijk en de rekeningen die je prive kunt openen uiteen gezet. Zo kan je in beide gevallen de voordelen en de nadelen leren kennen.

Wat ook belangrijk is om te weten is dat Bunq de enige Nederlandse bank is waar je meerdere passen kunt krijgen als je een rekening opent. Je krijgt een pinpas, maar ook een prepaid creditcard en een Mastercard. Omdat de creditcard prepaid is, heb je geen limiet en hoef je ook niet bang te zijn voor een BKR-registratie. Daardoor is het eigenlijk een soort luxe pinpas die je als creditcard kunt gebruiken. Op deze manier krijg je dus bijvoorbeeld geen problemen bij het aanvragen van een lening.

Daarnaast is de prepaidkaart veel goedkoper in gebruik. Ook leuk is de mogelijkheid van Bunq om digitale creditcards aan te maken. Je hebt dan weliswaar een creditcard, maar hebt daar geen pasje voor nodig. Dit is vooral gemakkelijk wanneer je veel internationaal online winkelt. Je kan dan veel veiliger werken.

Hoeveel kost Bunq

De grote vraag die je in deze Bunq review beantwoord wil zien worden is natuurlijk hoeveel het kost om een Bunq rekening te openen en te beheren. Anders gezegd, wat zijn de kosten in euro per maand. Wanneer je zicht hebt op de maandelijkse kosten wordt het immers een stuk gemakkelijker om te bepalen of het ook voor jou aantrekkelijk is om voor deze Nederlandse bank te kiezen. Natuurlijk is het dan wel zo dat dit afhangt van een aantal zaken. In de eerste plaats speelt bijvoorbeeld mee welk type rekening je opent. Het is daarom goed om eens naar een aantal opties te kijken.

 

bunq mastercard

De eerste Bunq rekening is de privé rekening die ook wel bekendstaat onder de naam Bunq premium. Deze kost je €7,99 per maand. Het is fijn om te weten dat dit een soort overkoepelende rekening is waar je in totaal 25 verschillende rekeningen onder kunt hangen. Dit maakt het makkelijk wanneer je bijvoorbeeld verschillende kosten in je leven gescheiden wilt houden. Zo heb je een rekening voor het huishouden en een rekening voor je hobby om maar eens wat te noemen.

De tweede bunq rekening is de Joint-rekening. Dit is een overkoepelende rekening voor gezamenlijk gebruik, bijvoorbeeld met je partner. Ook hier kan je dan 25 verschillende rekeningen voor verschillende doelen onder hangen. Deze kost €9,99 per maand. Tot slot is er ook nog de zakelijke rekening die ook €9,99 per maand kost. Zo zijn de maandelijkse kosten dus goed inzichtelijk te maken voor elk type transactie. Er komen wel in alle gevallen nog wat andere kosten bij kijken. De extra zakelijke kosten zijn bijvoorbeeld €0,10 per transactie. Na tien keer cash pinnen gaat elke transactie gepaard met €0,99 aan kosten.

Wat zijn de ervaringen van Bunq

Een Bunq review zou natuurlijk niet compleet zijn zonder dat je inzicht krijgt in wat de ervaringen zijn. Daar is de review natuurlijk vooral voor bedoeld. Een rekening openen is alleen maar aantrekkelijk wanneer je weet hoe deze zich verhoudt tot andere banken. Je wilt natuurlijk wel zeker zijn dat je geld op de juiste plaats wordt ondergebracht. Het is in dat opzicht in ieder geval alvast goed om te zien dat de aanbieder op verschillende plekken hoge cijfers scoort. Wanneer je een review doorneemt, dan is dit een goede leidraad.

Dat neemt niet weg dat er natuurlijk ook wel wat ontevreden klanten bij zijn. Wanneer je de klachten doorneemt, dan kunnen die over allerlei zaken gaan. Van de Bunq app tot en met de manier waarop Bunq contact met de klanten onderhoudt. Het is namelijk vooral zo dat het rondom het overstappen speelt en dat de diensten van de bank zelf minder negatief worden beoordeeld. Ook zaken zoals het verloren gaan van betalingen en het blokkeren van rekeningen worden weleens genoemd onder de problemen die ontstaan. Het is dus wel van belang om dit ook in de gaten te houden als consument. In het verleden kwam de bank ook weleens negatief in het nieuws omdat het klanten niet goed behandelde. Dit is wel iets om in de gaten te houden.

Aan de andere kant zie je dus ook goede beoordelingen en scoort Bunq op verschillende plekken goed in de review. Het kan dus ook aan te raden zijn om gewoon zelf te ervaren hoe de bank werkt. Er is natuurlijk altijd een verschil in de werkwijze van verschillende banken. Dat betekent dus niet perse ook dat het allemaal niet is wat je ervan verwacht. Wanneer je kijkt naar de vele mogelijkheden die je geboden worden, dan kan je niet anders dan concluderen dat er ook wel de nodige dingen goed gaan bij deze aanbieder.

Bunq persoonlijk en zakelijk

Wat zijn de verschillen tussen Bunq persoonlijk en zakelijk? In de eerste plaats natuurlijk 2 euro per maand aan kosten. Dit is echter natuurlijk niet wat je bedoelt. Je wilt natuurlijk vooral weten hoe de verschillen zijn in de diensten die geboden worden.

Daarbij moet wel ook gezegd worden op welke manier je er zakelijk gebruik van maakt. Het is dan vooral ook geschikt voor de zelfstandige die op eigen naam opereert. Het is niet zo dat hier een vergelijking wordt gemaakt tussen een individueel persoon met Bunq premium en een groot internationaal bedrijf. Dit zou geen eerlijke vergelijking zijn.

Persoonlijk

In de eerste plaats is het goed om naar de pluspunten van Bunq premium voor persoonlijke geldzaken te kijken.

 • Een groot voordeel is dat je je pas aan twee rekeningen tegelijkertijd kunt koppelen. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om te handelen.
 • De Bunq app is heel gemakkelijk aan te sturen. Dit kan onder andere met stemcommando’s, Dit maakt de app wel heel aantrekkelijk om te gebruiken.
 • Bunq werkt heel snel. In veel opzichten gebeurt alles realtime. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer je veranderingen wilt doorgeven. Het is makkelijk om op elk moment precies te zien waar je staat en wat je te besteden hebt.
 • Je kunt de eerste tien keer gratis cash pinnen. Dat kan je overal op de wereld doen. Dit doe je onder andere met de travel card. Die kan je gewoon aan je rekening koppelen.
 • Je kunt veel persoonlijke zaken regelen. Zo kan je bijvoorbeeld een persoonlijke betaallink aanmaken die je kan versturen. Dit werkt wel zo snel en gemakkelijk.
 • Sparen gaat veel sneller dan normaal. Je kunt namelijk automatisch sparen bij betalingen die gedaan worden. Zo weet je zeker dat je altijd iets opzij zet wanneer je je geld binnenkrijgt.
 • De creditcard die je krijgt is van het hoogste niveau. Het betreft namelijk een volledige Mastercard. Daar kan je natuurlijk overal mee terecht op de hele wereld.
 • Wat ook fijn is, is dat je je rekening kunt gebruiken om groepsuitgaven te beheren. Op die manier wordt het wel stukken gemakkelijker om precies te bepalen wat bij wie hoort als je met een groep op stap bent.

Zakelijk

Ook zakelijk zijn er natuurlijk de nodige punten die de moeite waard zijn om te benoemen. Zo krijg je een goed beeld van wat de mogelijkheden op dit gebied allemaal zijn.

 • Je bent altijd precies op de hoogte van wat er gebeurt op je rekening met de hulp van instant pus notificaties. Zo heb je meer grip op je zakelijke rekening als ondernemer.
 • Bonnetjes scannen met app. De app biedt talloze mogelijkheden die je zakelijk kan benutten. Zo kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk bonnetjes scannen. Dit maakt het gemakkelijker om je zakelijke uitgaven te beheren.
 • Het is ook mogelijk om software waarmee je kan boekhouden te koppelen aan je Bunq rekening. Zo kan je dus heel gemakkelijk zorgen dat alle inkomsten en uitgaven ook echt in je boekhouding terechtkomen.
 • De boekhoudsoftware koppelen betekent ook dat je veel sneller exact inzicht hebt. Zo kan je de BTW automatisch opzij laten zetten. Dit is wel zo gemakkelijk.
 • Minder handelingen om facturen te betalen. Dat komt doordat je ze gewoon kunt scannen.
 • Dit maakt het voor jou een stuk gemakkelijker.
  Het is gemakkelijk mogelijk om meerdere rekeningen aan te maken. Aan twee van die rekeningen kan je dan dezelfde pas koppelen. Dit maakt het net wat gemakkelijker om te betalen met je pas voor verschillende zaken.
 • Je kunt tot 25 rekeningen aanmaken die elk hun eigen IBAN krijgen. Dat betekent dat je je zakelijke inkomsten en uitgaven direct al op soort kunt scheiden zodat je meer grip op de situatie houdt.
 • Verschillende mensen kunnen toegang krijgen tot de rekeningen wanneer dit gewenst is. Daarbij is het mogelijk om de mate van toegang te beperken tot een bepaald niveau.

Bunq travel card

Extra aandacht in deze Bunq review is nodig voor de Bunq Travel card. Dat is ook niet vreemd, want dit is de pas van de bank. Het is natuurlijk belangrijk om te weten hoe het met de extra kosten zit. Het is echter vooral ook belangrijk om te weten op welke manier je deze kaart kunt gebruiken bij Bunq. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat het een debitcard betreft en geen creditcard. Deze kaart is los te kopen. Hiervoor brengt bunq kosten in rekening met ene hoogte van €9,99. De kaart is iedere keer opnieuw op te laden. Daardoor is het dus gemakkelijk mogelijk om ermee te betalen, zonder een schuld op te bouwen.

bunq travel card

Wel is het zo dat er via deze kaart ook kosten worden gemaakt. Per transactie gaat het om 99 cent. Het is dan wel heel goed om te weten dat je dus een deel van je geld kwijt bent aan de bank. Deze extra kosten ben je misschien niet direct gewend van je andere banken. Aan de andere kant kan je daar dan weer een schuld opbouwen waar rente over gerekend wordt. Dat is bij deze kaart wel anders omdat alles niet via je rekening loopt. Je zet het geld eerst op je kaart en betaalt daar dan een half procent aan kosten over.

Het gebruik is verder eigenlijk niet anders dan normaal met een creditcard zou gebeuren. Hij is overal ter wereld te gebruiken om betalingen mee te doen. Hij wordt overal gewoon optimaal geaccepteerd. Je doet dus hetzelfde als wanneer je met een mastercard zou betalen. Met dat verschil dat je er eerst je geld op moet zetten omdat de mogelijkheid niet bestaat om rood te staan. Zorg dus wel dat je goed inzicht hebt in welke kosten je gaat maken, voordat je ze gaat maken. Zo werkt deze kaar van Bunq optimaal. In de bunq app kan je dit ook goed bijhouden.

Voor en nadelen

Het is ook belangrijk om de voordelen en nadelen van Bunq eens op te sommen. pas dan is deze Bunq review echt compleet. Daarom is het belangrijk om de volgende punten nog eens door te nemen en aan de hand daarvan dan uiteindelijk te bepalen of deze bank voor jou aantrekkelijk is, of dat er andere banken zijn waar je beter af bent met jouw financiën.

Voordelen

De voordelen van Bunq zijn natuurlijk duidelijk. Veel van deze pluspunten van de bank komen ook zowel voor de particuliere als de zakelijke klanten overeen. Zelfs in de kosten voor de rekening zijn niet veel verschillen te merken bij deze bank. Verder zijn voordelen bijvoorbeeld:

 • De mogelijkheid om 25 verschillende bankrekeningen aan je account te koppelen, elk met een eigen IBAN
 • De mogelijkheid om alles aan te sturen in de Bunq app
 • Het gebruiken van een prepaid creditcard zodat je geen schulden kunt opbouwen en dus ook geen problemen kunt krijgen hiermee
 • De mogelijkheid om digitale creditcards aan te maken zodat je hiermee veilig online kan betalen, bijvoorbeeld bij buitenlandse webshops
 • Veel mogelijkheden om zaken snel te regelen. Het doen van requests en connects zijn hier voorbeelden van, denk aan de persoonlijke betaallink aanmaken.
 • De mogelijkheid om één pinpas aan twee rekeningen te koppelen. Dit wordt ook dual pin genoemd.

Nadelen

Natuurlijk is het ook belangrijk om de nadelen te benoemen in deze Bunq review. Wat is het verschil tussen Bunq en andere banken als het gaat om de negatieve punten. Zo weet je direct of het iets voor jou is. Nadelen zijn bijvoorbeeld:

 • De prijs van een account bij Bunq. De kosten zijn vrij hoog. De basispakketten van andere banken kosten zelfs maar een kwart van wat Bunq in rekening brengt
 • Alles draait om de Bunq app. Wanneer je je zaken wilt regelen, dan zal je dat altijd via de Bunq app moeten doen. Dit is natuurlijk vaak gemakkelijk, maar het maakt je ook heel afhankelijk van dit ene element
 • De dienstverlening is niet altijd even aantrekkelijk. Dit komt omdat dit minder goed op orde is dan bij veel andere banken
 • Het overstappen van andere banken naar Bunq is niet zo heel gemakkelijk. Het kost je vaak meer geld dan je zou willen