Hoe een debit card jongeren financiële discipline bij kan brengen

Denk eens terug aan je tienerjaren (er vanuit gaande dat je geen tiener meer bent). Wat brachten je ouders je bij over het omgaan met geld en financiële discipline? Gaven ze je zakgeld of werd je bijgebracht hoe je om moet gaan met geldzaken?

Dit zijn natuurlijk goede manieren om kinderen het nodige bij te brengen, maar als dit niet genoeg is, dan is een debit card een handig hulpje. Natuurlijk kun je je kinderen zakgeld geven in cash en als het op is, is het op. Maar een prepaid credit card heeft als voordeel dat kinderen met een kaart leren omgaan. Ze zullen later ook met pinpassen en credit cards moeten omgaan, dus dit is alvast een juiste stap in de goede richting. Bovendien is een kaart veiliger dan cash. Jongeren hebben vaak al moeite genoeg om aan alles te denken, en hoe vaak komt het niet voor dat je kroost cash geld kwijt raakt?

Online aankopen

Met een debit card heb je natuurlijk ook meer voordelen ten opzichte van cash die jongeren kunnen waarderen. Zo kunnen online aankopen worden gedaan. Waar sommige artikelen (bijvoorbeeld van buitenlandse webshops als Amazon) niet via iDEAL besteld kunnen worden, kan dat wel met een debit card. Met het grote voordeel ten opzichte van een credit card dat het aloude op=op hier natuurlijk van toepassing is.

Als ouder hoef je dus nooit meer in te gaan op gebedel om je credit card voor een online bestelling om daarna verrast te worden door een afschrijving van een groter bedrag dan afgesproken. En hoe vaak komt het niet voor dat je je maandelijkse afschriften helemaal niet checkt?

In dit Engelstalige filmpje worden nog meer verschillen tussen een debit en credit card besproken:

Status symbool

Een debitcard is niet alleen prettig voor de ouders. Voor kinderen zijn de vaak zwarte kaarten ook een status symbool. Het is wat anders dan die oranje ING pas of de groene ABN. Het geeft ze de mogelijkheid om op te vallen. In Amerika wordt hier sterk op ingespeeld door de debit cards cool te maken. In Nederland gebeurt dit nog niet zo, maar wie weet wat er nog komen gaat.

Conclusie

Naast deze voordelen is het bijbrengen van financiële discipline misschien wel het belangrijkste voordeel van de prepaid kredietkaart. Loop aan het einde van elke maand samen met je zoon of dochter de afschriften langs en bekijk waar wellicht bespaard kan worden en wat overbodige aankopen zijn. Ondertussen houd je zelf natuurlijk de controle!

Lees ook:

Creditcard Bescherming: Wat Je Rechten Zijn

Creditcard bescherming is een belangrijk onderwerp om te begrijpen als je een creditcard bezit. Het verwijst naar de rechten en voordelen die je hebt als

Creditcard Aansprakelijkheid: Wie Betaalt de Rekening?

Eerste Sectie: Creditcard Aansprakelijkheid: Wie Betaalt de Rekening? Creditcard aansprakelijkheid is een belangrijk onderwerp om te begrijpen voor degenen die gebruik maken van creditcards. Het